Drugsverslaving - wat is het? Healthy Life Education

Healthy Life Education: coaching bij verslaving, herstel, stress en burn out om je leven terug in balans te helpen.

Wat is een drugsverslaving?

Wat is nu eigenlijk een drugsverslaving? Waar begint het en kan het verholpen worden? Wij geven een woordje uitleg.

Drugsverslaving ontstaat door de regelmatige inname van verslavende substanties zoals drugs of alcohol (alcohol is een drug!). Dit is meestal een vrije keuze, die uiteindelijk een dwangmatige gewoonte wordt zodat je jouw gedrag niet meer onder controle hebt. Dit heeft destructieve gevolgen. Niets kan voorspellen of iemand al dan niet verslaafd geraakt, maar er zijn enkele factoren die de gevoeligheid voor verslaving kunnen beïnvloeden: erfelijkheid, persoonlijkheid en de sociale omgeving van een individu. Verder zijn er ook nog psychische factoren die kunnen bijdragen aan een drugsverslaving: stress of een burn out, trauma- en angststoornissen. Elke verslaafde heeft een D.O.C. (Drug of Choice / Destruction of Choice), zijnde een bepaalde verslavende substantie waaraan de persoon verslaafd is, haar of zijn voorkeur drug.

Bij Healthy Life Education hanteren we een biopsychosociaal denkmodel. Het biopsychosociale model van verslaving stelt dat genetische/biologische, psychologische en sociaal-culturele factoren bijdragen aan het gebruik van middelen en dat er rekening mee moet worden gehouden voor de preventie en behandeling ervan.

Wanneer ben je verslaafd?

Drugsverslaving komt voor wanneer een individu afhankelijk wordt van een verslavende substantie. Drugsverslaving verandert het gedrag van de persoon, en de neurochemische structuur in de hersenen wanneer het is ingeburgerd. Deze neurochemische veranderingen zullen op hun beurt het gedrag verder beïnvloeden. Lees meer over de drugsverslaving en het brein hier.

Enkele kenmerken van een drugsverslaving zijn:

 • Steeds grotere hoeveelheden gebruiken, of vaker gebruiken

 • Sterk verlangen om te gebruiken

 • Blijven gebruiken ondanks het problemen met zich mee brengt (fysiek, psychisch, relationeel, ...)

 • Mislukte pogingen om te stoppen of te minderen

 • Ontwenningsverschijnselen bij minder te gebruiken

 • Ondermaats presteren op school, werk, thuis, ...

Je bent verslaafd als je het gevoel hebt een middel te moeten gebruiken om de dag door te komen. Je weet dat het slecht is, maar toch ga je door met consumeren. Het 'willen' gebruiken, verandert in 'moeten' gebruiken.

De gevolgen van een drugsverslaving

Drugs hebben grote gevolgen op een individu op verschillende vlakken. Drugsverslavingen hebben een grote impact op het brein, het hart en het gedrag van een individu. Overmatig gebruik van drugs kunnen leiden tot

 • Hartritmestoornissen

 • Hersenbloedingen

 • Verhoogde bloeddruk

 • Hersenletsels

 • Gedragsproblematiek

 • Geheugenverlies

 • Hartinfarct

 • Longaandoeningen

 • Gebitsslijtage

 • ...

De gevolgen van middelenmisbruik zijn heel ernstig. Hoe sneller iemand hulp krijgt, hoe beter.

Hulp bij een drugsverslaving

Vaak zoeken mensen met een drugsverslaving laat hulp. Echter: hoe sneller, hoe beter. Binnen Healthy Life Education hanteren we verschillende behandelmogelijkheden, aangepast naar de persoon met de verslaving. Een persoonlijke aanpak is voor ons uiterst belangrijk. Onze behandelingen zijn erop gericht om de eigen kracht aan te boren (sommigen geloven dat ze de kracht van God krijgen, anderen geloven dat de kracht van binnen het individu zelf komt), waardoor we weer de touwen in eigen handen kunnen nemen. Wij zorgen ervoor dat het leven niet meer in teken zal staan van gebruik, maar van gezondheid en gelukkigheid. Voor hulp bij drugsverslaving kan je terecht bij de ervaringsdeskundigen van Healthy Life Education. Bij ons krijg je alle informatie over de behandelingsmogelijkheden die perfect bij de persoon passen.

Maak een afspraak

Healthy Life Education connecting people

Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt en dapper genoeg om het te vragen.

When you take responsibility for your onw thoughts, feelings and actions, you make it almost impossible for others to manipulatie you or make you feel bad.

Jonathon von Breton