Wat is een verslaving? Ontdek Healthy Life Education

Wat is een drugsverslaving, coke- of alcoholverslaving en wat doet het met ons brein?

Wat is een verslaving?

Wat is een drugsverslaving, coke- of alcoholverslaving en wat doet het met ons brein?

Wat is een drugsverslaving

Een drugsverslaving ontstaat door de regelmatige inname van verslavende substanties zoals drugs of alcohol. Dit is meestal een vrije keuze, die uiteindelijk een dwangmatige gewoonte wordt zodat je jouw gedrag niet meer onder controle hebt. Dit heeft destructieve gevolgen.

Wat is een drugsverslaving

Verslaving en het brein

Een verslaving heeft een grote impact op het brein. De hersenwerking wordt belemmerd. Hierbij speelt de prefrontale cortex de grootste rol. De prefrontale cortex bevindt zich net achter het voorhoofd, en verzorgt vele belangrijke processen die we dagelijks nodig hebben. Deze processen omvatten besluitvorming, zelfcontrole, oordeel, redenering en planning.

Verslaving en het brein

Stoppen met cocaïne

Cocaïne, ook wel 'coke' genoemd, is een van de meest verslavende illegale middelen die er zijn. Vanwege de zeer verslavende neigingen kan het verminderen van de consumptie of het stoppen met coke een hele uitdaging zijn. Hoewel het moeilijk is om te voltooien, is het stoppen met cocaïne een must als men streeft naar kwaliteit van leven op de lange termijn.

Stoppen met cocaïne

Stoppen met drinken

De beslissing nemen om te stoppen met drinken is de eerste stap op weg naar herstel. Het is ook de belangrijkste stap. Hulp bij alcoholverslaving vragen is geen schande en niet zwak, het is slim en moedig.

Stoppen met drinken

Wil je meer weten over verslavingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Healthy Life Education connecting people

Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt en dapper genoeg om het te vragen.

Love yourself first, and everything else falls in place. You really have to love yourself to get anything done in this world.

Lucille Ball