Stoppen met alcohol, het kan - Healthy Life Education center

Healthy Life Education: coaching bij verslaving, herstel, stress en burn out om je leven terug in balans te helpen.
Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol

De beslissing nemen om te stoppen met alcohol is de eerste stap op weg naar herstel. Het is ook de belangrijkste stap. Hulp bij alcoholverslaving vragen is geen schande en niet zwak, het is slim en moedig. Wij peilen naar de oorzaken, praten over de gevolgen, geven je inzicht en reiken je tools aan om succesvol te stoppen met alcohol.

Maak een afspraak

Stoppen met alcohol

Voor wie?

✅ Bent u gelet op uw functie gesteld op discretie?
✅ Heeft u een middelenverslaving?
✅ Heeft u reeds mislukte pogingen om te minderen of te stoppen achter de rug?
✅ Gebruikt u vaker en in grotere hoeveelheden dan gepland?
✅ Schiet u meer en meer tekort thuis en op het werk met alle problemen van dien?
✅ Wenst u een professionele ondersteuning?

Waarom Healthy Life Education?

✅ Professionele, discrete en deskundige begeleiding
✅ Luisterend, geduldig, aanmoedigend, niet veroordelend
✅ Persoonlijk – 1 op 1, geen groepstherapie
✅ Behandelplan op maat
✅ Tijdens en buiten de kantooruren in de avond en zaterdag ochtend
✅ Bij ons op kantoor of bij u ter plaatse
✅ U hoeft niet te stoppen met werken en blijft in uw vertrouwde omgeving
✅ Boeiende activiteiten, met o.a sport, yoga & mindfulness meditatie
✅ Familie kan betrokken worden

Wat is een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving wordt ook alcoholisme genoemd. Het ontstaat als de frequentie van drinken steeds toeneemt, en de tolerantie van alcohol steeds groter wordt. Als een individu fysiek en mentaal niet meer goed functioneert zonder alcohol, spreken we over een alcoholverslaving.

Oorzaak van een alcoholverslaving

Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving dankzij de brede acceptatie van het middel. Vaak ontstaat een alcoholverslaving door meerdere factoren als:

 • Erfelijkheid

 • Sociale omgeving

 • Trauma

 • Persoonlijke omstandigheden

 • ...

Als verslavingsgedrag vaker in de familie voorkomt, heeft het individu een grotere kans om later zelf een verslaving te ontwikkelen. Als er vaak alcohol wordt geconsumeerd in de familie is de drempel ook lager om zelf te beginnen drinken.

Een alcoholverslaving is altijd progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger en is een jarenlang proces. Het is daarom belangrijk tijdig hulp te zoeken bij het stoppen met alcohol. Hoe sneller dat je beslist om te stoppen met drinken hoe beter. Professionele hulp vragen en aanvaarden is geen schande.

Lichamelijke afhankelijkheid

Eerder spraken we over tolerantie. De tolerantie of gewenning ontstaat na en periode van regelmatig te drinken. Na een tijd begint het effect van dezelfde hoeveelheid alcohol af te zwakken, en heeft men meer nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. Zo begint men steeds meer te drinken, en ontstaat een lichamelijke afhankelijkheid.

Lichamelijk afkicken van alcohol wil zeggen dat als men stopt of mindert, dat er lichamelijke ontwenningsverschijnselen zullen optreden zoals: zweten, trillende handen, angst, misselijkheid en slapeloosheid. Deze ontwenningsverschijnselen zijn vaak ook de reden waarom een individu terug begint te drinken. Een detox kuur dringt zich op bij het afkicken van alcohol.

Psychische afhankelijkheid

Indien men het gevoel heeft niet meer te kunnen zonder alcohol, dan spreken we over een psychische afhankelijkheid. Het individu voelt zich beperkter in sociale interacties en de mogelijkheid om te ontspannen. Indien alcohol wordt gebruikt als vorm van escapisme, spreken we ook over een psychische afhankelijkheid.

Wanneer we een beslissing nemen om te stoppen met alcohol of drugs, denken we vaak dat alleen wilskracht deze beslissing kan ondersteunen. Psychisch afkicken van alcohol is echter niet zo eenvoudig, daar onze hersenen andere ideeën kunnen hebben over onze beslissing om te stoppen. Onze hersenen zijn bedraad om de alcohol of drugs te verwachten . Onze hersenen zijn ook gewend geraakt aan het herkennen van associaties met het gebruik van alcohol of drugs. Deze communicatie van de hersenen naar ons bewustzijn wordt vaak 'psychologisch' genoemd.

Waarom stoppen met alcohol?

Alcoholgebruiksstoornis is wat artsen het noemen als je geen controle hebt over hoeveel je drinkt en moeite hebt met je emoties als je niet drinkt. Er kunnen ernstige lichamelijke en blijvende gevolgen ontstaan voor o.a. de volgende organen: hersenen, lever, pancreatitis, maag en hart- en bloedvaten. Er is een verband tussen overmatig alcoholgebruik en kanker in slokdarm, keel en mond, vooral als de drinkers bovendien roken. Zware drinkers lopen ook een groter risico op kanker aan de dikke darm en de lever. Ook is er een relatie tussen borstkanker en alcohol.

Mentale gevolgen van alcoholisme

De mentale gevolgen van overmatig alcoholgebruik kunnen zijn:

 • Sombere gevoelens

 • Agressie & impulsiviteit

 • Angstgevoelens

 • Vergeetachtigheid

 • Slaapproblemen

 • Verwardheid (psychose).

Sommige mensen denken misschien dat de enige manier om te stoppen met drinken met wilskracht is, alsof het een probleem is dat ze helemaal alleen moeten oplossen. Maar een stoornis door alcohol veroorzaakt veranderingen in je hersenen die het moeilijk maken om te stoppen. Stoppen met alcohol in je eentje proberen kan zijn alsof je een blindedarmontsteking probeert te genezen met vrolijke gedachten.

Het overwinnen van een alcoholverslaving kan een lange en hobbelige weg zijn. Stoppen met drinken voelt soms zelfs onmogelijk. Maar dat is het niet. Als je klaar bent en bereid bent om de behandeling te volgen die je nodig hebt, kun je herstellen van alcoholisme en alcoholmisbruik, ongeacht hoe zwaar je drinkt of hoe machteloos je je ook voelt.

Wanneer is alcohol een probleem?

Voor de meeste mensen is alcoholgebruik geen probleem. Veel mensen zijn sociale drinkers. Anderen houden zich bezig met binge drinken of worstelen met een stoornis in alcoholgebruik - beide worden beschouwd als ongezonde vormen van alcoholgebruik.

Binge is een Engels woord voor braspartij, waarbij iemand op een losbandige manier alcohol consumeert. Binge drinking wordt gedefinieerd als drinken waarbij het alcoholgehalte in uw bloed stijgt tot 0,08 of hoger. Over het algemeen moeten mannen, om dit alcoholgehalte in het bloed te bereiken, binnen 2 uur 5 of meer standaarddrankjes drinken; vrouwen hebben 4 standaard drankjes nodig. Binge drinken 5 of meer keer per maand wordt gedefinieerd als zwaar drinken.

Binge drinken is een gevaarlijk patroon van alcoholgebruik waardoor een persoon het risico loopt een stoornis in alcoholgebruik te ontwikkelen. Het kan ook leiden tot andere ernstige gevolgen.

Hoe stoppen met alcohol?

Hoe stop je op lange termijn met het gebruik van alcohol? Dit zijn twee veel gestelde vragen die we krijgen. Het is belangrijk op te merken dat revalidatie helaas enige tijd kan duren, vooral gezien de psychologische impact van alcoholmisbruik. Herstel van een verslaving is een lange termijn inzet. Een eerste herstel kan echter worden bereikt door middel van een revalidatieprogramma op maat opgesteld door Healthy Life Education.

De meest effectieve stap om te stoppen met drinken is beginnen met de erkenning van uw probleem. We begrijpen dat deze stap een uitdaging zal zijn, vooral als je worstelt met ontkenning of de vertroebelde effecten van verslaving. Het is echter een must om te identificeren dat een ongezonde gewoonte aanwezig is. Stoppen met drinken kan indien je bereid bent om te herstellen en wij helpen je graag bij je revalidatie om dat doel te bereiken!

Hulp bij een alcoholverslaving

De beslissing nemen om te stoppen met alcohol is de eerste stap op weg naar herstel. Het is ook de belangrijkste stap. Hulp bij alcoholverslaving vragen is geen schande en niet zwak, het is slim en moedig. Zodra iemand toegeeft te worstelen met een alcoholverslaving is hulp bij stoppen met alcohol een passende manier om verder te gaan. Bij Healthy Life Education bieden we je hulp en een behandeling voor een alcoholverslaving op maat aan. Hoe sneller we hulp kunnen bieden des te beter voor jou, maar weet dat het nooit te laat is om hulp te vragen.

Ambulante behandeling stoppen met alcohol

Deze vorm van behandeling bij hulp bij stoppen met alcohol wordt het meest aanbevolen voor personen met een alcoholverslaving en stelt hen in staat om thuis of in een veilige omgeving te wonen terwijl ze naar ons komen voor een behandeling, inclusief individuele en/of groepstherapie.

Een ambulante behandeling van een alcoholverslaving kan in intensiteit variëren, zodat hulpbehoevenden één, twee of meerdere uren per week voor behandeling kunnen langskomen. De behandeling kan een aantal maanden duren en de intensiteit van de behandeling kan worden afgebouwd nadat vooruitgang is geboekt. De intensiteit van de benodigde behandeling wordt individueel bepaald.

Residentiële behandeling stoppen met alcohol in Zuid-Afrika

Dit traject bij onze zuster partner met afkickkliniek in Zuid-Afrika duurt minstens 1 maand in een rustige omgeving waar psychosociale ondersteuning, medicamenteuze behandeling en andere mogelijkheden beschikbaar zijn bij hulp met stoppen met alcohol. Deze behandelingsoptie wordt vaak aanbevolen voor zware alcoholgebruikers die meerdere stoornissen in het middelengebruik hebben, naast psychische stoornissen of andere gezondheidsproblemen. Dit traject voor de langere termijn kan hulpbehoevenden helpen stabiliteit en steun te krijgen voordat ze terugkeren naar hun gemeenschap.

Behandelingen die effectief zijn om te stoppen met alcohol

Bij Healthy Life Education voorzien we in 2 soorten van behandeling en gebruiken we technieken die effectief zijn bij hulp met stoppen met alcohol. Of je nu voor een ambulant traject bij Healthy Life Education in België kiest of voor een residentiële behandeling bij onze zuster partner in Zuid-Afrika, adviseren we je absoluut een behandeling in nazorg te volgen bij ons in het kader van een terugvalpreventie. Herstellen is volharden, velen denken dat ze na een korte tijd niet meer gefocust moeten zijn, met alle negatieve gevolgen van dien. Herval loert spijtig genoeg altijd om de hoek en nazorg is dan ook aangewezen!

Veelgestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over stoppen met alcohol en hoe wij bij Healthy Life Education ermee omgaan.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met alcohol?

1 uur nadat je bent gestopt

Dit is wanneer je lichaam in een hogere versnelling springt om de alcohol uit je bloedbaan te verwijderen en alcoholvergiftiging te voorkomen. Een uur na je laatste drankje begint je lever over te werken. Het is ook bewezen dat alcohol een intense honger veroorzaakt, wat leidt tot te veel eten. 

12-24 uur nadat je bent gestopt

De bloedsuikerspiegel kan eindelijk normaliseren. Ook vanwege het diuretische effect dat drank op ons lichaam heeft, zul je uitgedroogd raken Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt.

48 uur nadat je bent gestopt

In dit stadium voltooit je lichaam meestal zijn grootste detox-hindernis. Afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken, kunnen duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid nog steeds aanhouden. Maar het ergste is voorbij.

72 uur nadat je bent gestopt

Eventuele bijwerkingen van een kater zijn nu waarschijnlijk officieel uit uw systeem verdwenen en uw verlangen naar koolhydraten is waarschijnlijk afgenomen.  Je gaat je eindelijk fysiek en mentaal weer bij jezelf voelen.

1 week nadat je bent gestopt

Je gaat dieper slapen, waardoor je fysieke en mentale energie toeneemt. Uw huid kan er  doffer en jeugdiger uit gaan zien  naarmate de hydratatie herstelt. Huidaandoeningen zoals roos, eczeem en rosacea kunnen beginnen te verbeteren.

1 maand nadat je bent gestopt

Na slechts een maand neemt uw levervet af, waardoor het beter in staat is om gifstoffen uit het lichaam te filteren. Mogelijks merk je een  gewichtsvermindering. Een significante verbetering van je huid treedt op na deze vier weken.

1 jaar nadat je bent gestopt

Een jaar na uw laatste drankje kunt u een aanzienlijke hoeveelheid buikvet verliezen. Het risico op keel-, lever-  en borstkanker begint ook af te nemen. In je portefeuille zal je het ook merken want je zal duizenden euro’s besparen.

Hoeveel val je af als je stopt met alcohol?

Je kunt afvallen als je minder alcohol drinkt, vooral als je de neiging hebt om op een regelmatige basis te bingen. Het uitsluiten van alcohol betekent het verminderen van calorieën, evenals een verbeterde algehele gezondheid en welzijn - beide leidend tot een gezond lichaamsgewicht.

Wanneer je zelf overgeeft aan alcohol, wordt uw vermogen om slimme voedingskeuzes te maken steeds zwakker. Als je een blikje bier drinkt, heb je meer kans om een ​​calorierijk bord nacho's te eten.

Hoeveel gewicht kun je verliezen door alcohol te schrappen? Als je geen alcohol meer drinkt, hangt het gewicht dat je verliest af van de dagelijkse calorie-inname, hoe vaak je sport en hoeveel je eerder hebt gedronken. Over het algemeen zul je geen enorme hoeveelheden afvallen als je stopt met drinken... maar je zult waarschijnlijk wel wat gewichtsverlies merken.

Kun je afvallen door geen alcohol te drinken? Je kunt afvallen door geen alcohol te drinken. Dit geldt niet voor iedereen, maar het zal waarschijnlijk gelden voor iedereen die meer dan 1-2 glazen per dag drinkt. 

Het verminderen van calorieën is de meest voor de hand liggende manier waarop geen alcohol tot gewichtsverlies leidt.

Afhankelijk van de variëteit, het merk en de hoeveelheid alcohol kunnen alcoholische dranken veel calorieën bevatten:

 • Blikje bier - 154 calorieën

 • Glas wijn - 123 calorieën

 • Shot whisky - 105 calorieën

 • Gin & tonic — 170 calorieën

 • Sangria - 215 calorieën

 • Margarita - 200 calorieën

 • Mojito — 242 calorieën

 • Manhattan - 187 calorieën

 • Mimosa — 160 calorieën

 • Moskou-muilezel - 182 calorieën

Wat zijn de voordelen van stoppen met alcohol?

Stoppen met drinken heeft voordelen:

 • Je hart wordt gezonder

 • Je lever kan helen

 • Je kan gewicht verliezen

 • Je relaties kunnen verbeteren

 • Depressies en angsten verlichten en je zelfvertrouwen vergroot

 • Het risico op kanker verkleint

 • Je seksleven verbetert

 • Je slaapt beter

 • Je wordt minder ziek

 • Je bloeddruk verlaagt

 • Je brein wordt helderder

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol?

Als je een zware drinker bent, kan je lichaam eerst in opstand komen als je geen alcohol meer drinkt. Je zou kunnen uitbreken in koud zweet of een snelle hartslag, misselijkheid, braken, trillende handen en intense angst hebben. Sommige mensen hebben zelfs epileptische aanvallen of zien dingen die er niet zijn (hallucinaties).

Healthy Life Education connecting people

Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt en dapper genoeg om het te vragen.

You are never too old to set another goal or to dream a new dream.

C.S. Lewis