Cocaïne detox: overzicht en hoe ermee om te gaan - Healthy Life Education center

Healthy Life Education: coaching bij verslaving, herstel, stress en burn out om je leven terug in balans te helpen.

Cocaïne detox: wat te verwachten en hoe ermee omgaan

Cocaïne is een krachtig stimulerend middel dat kan leiden tot afhankelijkheid bij herhaald gebruik. Wanneer iemand stopt met het gebruik van cocaïne, kan detox optreden, die een aantal fysieke en psychologische symptomen kan veroorzaken.

Cocaïne detox

Symptomen van cocaïne detox

Fysieke symptomen kunnen onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, eetlustverlies, misselijkheid, spierpijn , diarree en slapeloosheid zijn. Psychologische symptomen kunnen onder meer angst, paranoia, prikkelbaarheid, depressie, concentratieproblemen, vertraagde gedachten en bewegingen, stemmingswisselingen en verlangen naar cocaïne zijn. Deze symptomen kunnen variëren in ernst en kunnen enkele dagen of weken aanhouden.

De ernst van de ontwenningsverschijnselen van iemand kan sterk variëren van persoon tot persoon. Deze symptomen worden beïnvloed door vele factoren  zoals hun leeftijd en algemene gezondheidstoestand, de hoeveelheid cocaïne die ze gebruikten en al hoelang ze al gebruikten. Andere factoren zijn onder meer de wijze van toediening en of er naast de cocaïne nog andere stoffen zijn gebruikt. Ontwenningsverschijnselen kunnen zo hevig zijn dat ze ertoe leiden dat mensen opnieuw gebruiken, gewoon om verlichting te zoeken van de pijn en het ongemak van ontwenning.

Behandeling van cocaïne detox

✔️ Beheer van ontwenning zonder medicatie

Het behandelen van ontwenning van cocaïne ontwenning omvat eerst onthouding van het stimulerend middel. De hulpzoekende moet het gebruik onderbreken om de ontwenningsverschijnselen volledig te verminderen. Bovendien moeten personen die afhankelijk zijn van cocaïne worden aangemoedigd zich te onthouden van andere verslavende middelen zoals alcohol.

✔️ Beheer van ontwenning met medicatie

Er zijn geen specifieke medicijnen of behandelingen die specifiek gericht zijn op cocaïne detox, maar symptoombestrijding kan worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Dit kan onder meer bestaan uit het gebruik van pijnstillers voor hoofdpijn, slaapmiddelen voor slapeloosheid en antidepressiva om de stemming te stabiliseren en depressie geassocieerd met cocaïne ontwenning te verminderen. Ook kan behandeling gericht zijn op de onderliggende emotionele en psychologische problemen die de cocaïneafhankelijkheid hebben veroorzaakt.

✔️ Hoe om te gaan met cocaïne detox

Het is belangrijk om te onthouden dat detox een natuurlijk proces is en dat de symptomen zullen verminderen met de tijd. Probeer te bewegen, voldoende te rusten, gezonde voeding te nuttigen en het vermijden van triggers die tot drugsgebruik kunnen leiden om de symptomen te verminderen. Ook kan het helpen om afleiding te zoeken, zoals door te sporten of tijd door te brengen met vrienden en familie.

Hoe kan Healthy Life Education center helpen bij de behandeling van cocaïneverslaving?

Healthy Life Education center is een ambulant herstelcentrum in Antwerpen, district Wilrijk. Onze verslavingsbehandeling is specifiek afgestemd op de behoeften van personen met stoornissen in het gebruik van middelen door een intensief ambulant programma aan te bieden dat voorziet in de nodige vaardigheden en coping mechanismen om met verslaving om te gaan. Het programma omvat ook leuke activiteiten en biedt de mogelijkheid het gezin te integreren in het herstel. Tevens wordt ook nodige nazorg aangeboden.

Maak een afspraak voor hulp bij stoppen met coke.